Het internet in normaal Nederlands

De WebVakman blog over HTML is nog maar kort in ontwikkeling. Heb je vragen of suggesties? Stuur ons dan even een berichtje.

Waarom introduceert Facebook nu ook hashtags?

Facebook to introduce hashtagsFacebook is vandaag begonnen met het toevoegen van hashtags. Facebookgebruikers zullen naar de hashtags kunnen zoeken en erop kunnen klikken om een lijst met afbeeldingen, berichten en links die met dezelfde zin zijn getagd te zien. Tevens wordt het mogelijk om meteen vanuit je hashtag-lijst een statusupdate te plaatsen. Maar in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, Twitter zal deze lijst beperkt worden door de privacy instellingen en zullen gebruikers alleen de publieke berichten kunnen zien die door hun vrienden zichtbaar zijn gemaakt. Voor de duidelijkheid: Het was al lang mogelijk om een hashtag toe te voegen aan je Facebook-status, maar voor de invoering van de hashtag op Facebook zagen die eruit als gewone tekst waar je verder niks mee kon. Met de invoering krijg je via deze hashtags toegang tot de uitgebreide zoekfunctionaliteit die je al gewend bent van de andere social media en passen de berichten die via Twitter of Instagram in Facebook zijn geïmporteerd ook beter in je berichtenstroom. Facebook geeft toe dat het nou niet bepaald een nieuw idee is en merkt op dat de functionaliteit vergelijkbaar zal zijn met de hashtags bij andere services zoals Instagram, Twitter, Tumblr en Pinterest.

Hier is hoe Facebook uitlegt waarom ze de hashtag zullen invoeren:

“Elke dag gebruiken honderden miljoenen mensen Facebook om hun gedachten te delen over grote gebeurtenissen die overal om hen heen gebeuren. Of het nu gaat over een favoriete televisieserie, het aanmoedigen van een plaatselijke sportvereniging of over het met vrienden deelnemen aan een gebeurtenis die het nieuws haalt – mensen op Facebook praten met hun vrienden over dingen die wereldwijd gebeuren.” “Om deze gesprekken meer naar de voorgrond te brengen, introduceren we een aantal functies waarmee we de interessante gesprekken die mensen over gebeurtenissen, mensen en andere onderwerpen, hebben meer naar de oppervlakte willen halen. Als eerste stap, beginnen we met de uitrol van hashtags op Facebook.” Het is een eerste, kleine, verandering, maar het zorgt ervoor dat het op Facebook veel gemakkelijker wordt om te kijken wat er ‘nu’ gebeurd. En wie weet vragen we binnenkort aan elkaar: “Wat is ‘trending’ op Facebook?” Waarschijnlijk zullen er dus meer functies volgen. Zodra het zover is lees je dat natuurlijk op de website van de WebVakman… Update: Facebook heeft aangekondigd dat, hoewel sommige gebruikers de hashtags inmiddels al kunnen gebruiken, het nog een paar weken zal duren voordat iedereen ermee aan de slag kan.