Het internet in normaal Nederlands

De WebVakman blog over HTML is nog maar kort in ontwikkeling. Heb je vragen of suggesties? Stuur ons dan even een berichtje.

Hoe kan ik meerdere Dropboxen tegelijk gebruiken?

dropbox is een erg goede cloud-service waar we bij WebVakman ook gebruik van maken. Soms kan het handig zijn om twee dropbox mappen tegelijk te gebruiken. In dat geval loop je snel tegen het probleem aan dat dropbox hiervoor in de desktopapplicatie voor Windows geen mogelijkheden biedt. Toch is het wel mogelijk!

dropbox2_tweeinstanties

Aandachtpunten

Onderstaande uitleg werkt voor computers met Windows 8, 7 of Vista. Als je een oudere versie van Windows gebruikt werkt het misschien ook, maar bij WebVakman hebben we het alleen in Windows 8 getest.

Overigens: Als je nog een tweede Dropbox-account moet maken om deze installatie uit te proberen gebruik dan alsjeblieft deze link om de account aan te maken. We krijgen dan allebei extra opslagruimte voor Dropbox.

Dropbox is een heel goede service, maar gebruik geen twee verschillende accounts om meer gratis  ruimte te krijgen. Betaal gewoon voor meer ruimte als je dat nodig hebt.

Twee Dropboxen onder één gebruiker, maar met verschillende gebruikersaccounts

De eerste Dropbox

Zorg, voor we beginnen met het installeren van een tweede Dropbox, dat je de eerste dropbox gewoon op de normale manier is geïnstalleerd. Je kan het programma hier downloaden.

dropbox2_installatiedropbox
Een tweede Windows gebruikersaccount

Vervolgens moet je een nieuwe Windowsgebruiker aanmaken om de tweede dropbox onder te laten draaien. Als je al een tweede gebruikersaccount op je computer hebt dan kan je die gewoon gebruiken. Een nieuwe maken mag natuurlijk ook. Deze tweede gebruiker hoeft niet perse administrator te zijn, maar het maakt het installeren van de dropbox wel makkelijker. LET OP! De tweede gebruiker moet wel een wachtwoord hebben. Die hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je mag het wachtwoordveld niet leeg laten.

De tweede Dropbox

Meld je nu aan op je computer met als de nieuwe gebruiker. Als je aangemeld bent moet je dropbox weer opnieuw downloaden en installeren. Hiervoor moet je mogelijk een administrator wachtwoord invullen als je in de vorige stap je nieuwe gebruikersaccount geen administrator hebt gemaakt.

Installeer je dropbox op een plek die ook toegankelijk is voor je eerste gebruikersaccount (de account waarmee je de twee Dropboxen gaat gebruiken). Iets als c:\Dropbox zou prima moeten werken, maar een andere plek mag ook.

Een snelkoppeling maken

Log de tweede gebruikersaccount nu uit en meld jezelf aan als de eerste gebruiker.

Nu moeten we een snelkoppeling maken om de tweede dropbox mee op te starten. Het opstartbestand is zowel in Windows 8, 7 en Vista opgeslagen in de AppData map van de locale gebruikers.

C:\Gebruikers\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Roaming\Dropbox\bin\Dropbox.exe

Als de gebruikersnaam “WebVakman” is, dan wordt het pad naar het opstartbestand:

C:\Gebruikers\WebVakman\AppData\Roaming\Dropbox\bin\Dropbox.exe

Klik op het Dropbox.exe bestand in de AppData map van je tweede gebruikersaccount. De AppData map is standaard verborgen. Type de naam direct in de adresbalk, of stel Windows in om verborgen bestanden weer te geven. Als je het bestand hebt gevonden, klik er dan met de rechter muisknop op. Klik: Kopieer naar > Bureaublad (snelkoppeling maken).

dropbox2_kopieernaar

Klik nu met de rechter muisknop op de snelkoppeling en klik op “Eigenschappen”. Voeg, in het “Doel” tekstvak het volgende toe aan het begin van de opdracht die er al staat.

runas /user:USERNAME /savecred

Let op! In Windows 8 is het mogelijk wat verwarrend dat je gebruikersnaam aan een mailadres gekoppeld zit. Als je zeker wilt weten wat je gebruikersnaam is, dan kan je die gemakkelijk terugvinden in de map C:\Gebruikers. Daar vindt de persoonlijke mappen van de gebruikers. Elke map heeft een gebruikersnaam. Het is dus een van die mapnamen.

In dit voorbeeld is de gebruikersnaam “WebVakman”.

runas /user:WebVakman /savecred

De uiteindelijke inhoud van het doel-tekstvak ziet er dan ongeveer zo uit:

runas /user:GEBRUIKERSNAAM /savecred C:\Gebruikers\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Roaming\Dropbox\bin\Dropbox.exe

runas user:WebVakman savecred C:\Gebruikers\WebVakman\AppData\Roaming\Dropbox\bin\Dropbox.exe

dropbox2_snelkoppeling
De eerst start

Klik op OK om de wijzigingen van de snelkoppeling op te slaan. Dubbelklik nu op de snelkoppeling om de tweede dropbox op te starten. Er verschijnt nu een textvak waarin om het wachtwoord van de tweede gebruiker wordt gevraagd. Als je die hebt ingevuld en hebt bevestigd met <ENTER>, verschijnt de tweede dropbox in je taakbalk. Het wachtwoord is opgeslagen, dus je hoeft het in het vervolg niet meer in te typen.

dropbox2_gebruiker2login
Automatisch opstarten

Als je wilt kan je je tweede dropbox ook automatisch laten starten als je je aanmeld bij Windows. Je hoeft hiervoor de gemaakte snelkoppeling alleen maar te verplaatsen (of te kopiëren) naar de map “Opstarten”. In windows 7 en Vista vind je deze map in het startmenu. Je kunt erop klikken met de rechtermuisknop en kiezen voor “openen in Verkenner”. In Windows 8 is deze map verplaatst naar C:\Gebruikers\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Menu Start\Programma’s\Opstarten. Als je Windows nu opnieuw zou starten (dat hoeft dus niet) worden beide Dropboxen automatisch gestart.

Gefeliciteerd! Je gebruikt nu twee verschillende dropbox accounts als twee verschillende Windowsgebruikers tegelijk.

[bron url=”http://www.semi-legitimate.com” title=”semi-legitimate.com”]